Biology, Healthy food, Nature

Naturens spisekammer 1

Der er forbløffende mange vilde plante, du kan spise. Der er faktisk et ret stort spisekammer lige for næsen af os. Især hvis du går en tur i skoven, så vil jeg herunder vise dig tre planter, du kan få god næring fra.

bøgen bøgen2

Bøgen er lige sprunget ud, og dens nye friske blade smager ganske godt. Dem kan du fx bruge i salater eller naturligvis bare spise, hvis du skulle være lidt småsulten i skoven. Der er god næring i dem. De skal være friske og lysegrønne. Jo længere vi kommer hen i maj, jo mørkere bliver de og dermed ret træge i det.

ramsløg1 ramsløg2

Den anden herover er ramsløg. Her skal du passe rigtig godt på fordi den minder meget om den giftige høsttidløs.

Det er svært at se forskel på ramsløg og høsttidløs

Normalt vil man ikke finde høsttidløs i skoven. Det kan selvfølgelig forekomme, hvis nogen har smidt haveaffald ud i skoven, nok især langs veje, men lodsejren kan også have kørt haveaffald ud i sin skov.

I skoven vil ramsløg som regel findes som et grønt ensartet bunddække på store områder.

Men i parker og haver kan man ikke være sikker på, at der ikke står høsttidløs, og de kan godt stå mellem ramsløg. Så her er det helt nødvendigt, at man kan skelne planterne fra hinanden, og det kan godt være svært for dem, som ikke er gode til plantekendskab, alene ud fra bladene at se forskel.

Bladene fra ramsløg har dog en meget tydelig hvidløgsduft, og det er den bedste måde at kende ramsløg på – forudsat at man kender duften. Bladene hos høsttidløs dufter ikke. Det er en dårlig ide at forsøge at smage på bladene. Da de to arter kan vokse side om side, skal man nulre et blad fra hver eneste plante, hvis man er usikker på, om det er ramsløg eller ej. Herunder er ramsløgens blomster.

ramsloeg_blomst_2681

Skovsyren herunder er som navnet siger lidt syrlig. Lidt ligesom en citron. Den er ret forfriskende at tage i munden. Den kan du også med fordel bruge i salater. De ligner lidt trekløvere. Herunder kan du se dem sammen med Vorterod og hvid anemone. Skovsyren har også en flot hvid blomst.

skovsyre

Til sidst kan jeg måske overraske dig med en af de mest almindelige planter vi har, nemlig mælkebøtten. En plante som du måske har brugt meget energi på at bekæmpe i græsplæner. Den energi kan mølkebøtten så betale tilbage til dig ved, at du koger eller steger dens pælerod. Den smager faktisk ganske godt, og så er der masser af næring i den.

mælkebøtten

God appetit.

Love, health and wisdom

Brian

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar