Health, Physical activity

Den gode motion

At bevæge sig er lystbetonet og naturligt – at gå, cykle, danse, svømme eller løbe. Man kan bare se hvor meget og hvor gerne børn bevæger sig. Ifølge to af verdens fremmeste hjerneforskere, John Ratey og John J. Medina, er fysisk aktivitet noget af det mest fundamentale for menneskets eksistens. Mennesket er skabt til bevægelse, og menneskehjernen udviklede sig til noget af det mest komplekse på Jorden, mens vi bevægede os meget. Bevægelse er dermed en yderst vigtig forudsætning for menneskekroppens overlevelse, menneskets homeostase, de førnævnte cellulære processer og vores generelle trivsel.

Men i og med at vi gennem vores teknologiske hjælpemidler er blevet gjort ret inaktive, og det kan man, stik i mod hvad der er sundest og mest hensigtsmæssigt fra naturens side, blive ret afhængig af, så bliver vi nød til at tænke over vores situation. Hvordan kan du og jeg få mere fysisk aktivitet ind i dagligdagen. Vi kan fx tage trapperne i stedet for elevatoren. Vi kan fx cykle hen til forretningen frem for at tage bilen osv.

Når det kommer til den motionsform, du skal vælge, så vælg den motionsform du trives bedst med. Du skal ikke tvinge dig selv til at løbe flere gange om ugen, hvis du hader at løbe. Måske kan du komme til at elske det, når du kommer ind i en rytme, men ellers er det vigtigt, at du vælger en motionsform, du holder af. Der er masser at vælge i mellem alt efter, hvor du bor.

Alle de gavnlige ting, jeg her skriver om motion, er videnskabelige dokumenterede. Når du motionerer har det ikke kun en effekt på vægten og humøret. Arvemassen påvirkes også viser en undersøgelse fra 2012 på Videnskab.dk. Alle har generne for at være aktiv. Du bestemmer selv, om dine skal være tændte eller slukkede. Når du motionerer, tænder du dem, og de gør efterfølgende underværker for dig.

Fakta om motion

Forskerne har været helt nede i celleniveau for at se hvad der sker, når vi motionerer. Selv en gåtur aktiverer de gener i musklerne, der giver styrke og energi til bevægelse. Studierne viser, at når vi er fysisk aktive, så påvirker vi generne positivt. Helt nede på genniveau i hvert eneste celle, der jævnligt aktiveres, mindsker motion risikoen for diabetes, kræft, hjerte- og karsygdomme og depression. Romain Barres, adjunkt på det Sundhedsvidenskabelige Institut på Københavns Universitet, forklarer, at der sker en kemisk modifikation i musklernes DNA, når vi er fysisk aktive.

Romain har sammen med svenske og irske forskere undersøgt, hvad der sker i musklernes arvemasse, når vi bruger vores krop. Blandt andet fik forskerne 21 mænd og kvinder til at dyrke både højintensiv og lavintensiv cykeltræning. Efter træningen tog de biopsier af forsøgspersonernes muskler. Biopsierne viste, at genernes kemiske sammensætning blev tilpasset til at yde efter bare en lille smule motion. Det viste sig dog også, at de berørte gener hurtigt lukkede ned igen, når forsøgspersonerne var færdige med motionssessionen. Genernes åbenhed efter motion bevirkede at cellerne var på høj ydeevne, hvilket stimulerede dem i gunstig retning mht. generel sundhed og funktionalitet. Et stykke tid efter at generne blev lukket ned igen, fungerede de stadig bedre end celler med længere tids lukkede gener.

Andre undersøgelser viser at motion øger helingsprocesser i kroppen. Hvis man fx har en muskelskade, så heler denne skade hurtigere, hvis du holder gang i musklen. Dvs. at hvis du har en forstrækning i fx baglåret, så vil den hele hurtigere, hvis du går eller lunter frem for, hvis du er inaktiv. Dog må fiberskaden ikke gøre ondt, mens du er aktiv. Endvidere har et nyt studie fundet frem til, at motion kan få brækkede knogler til at hele hurtigere. Når dine løbesko rammer underlaget, er det ikke blot din kondition, der bliver forbedret. Hver gang cellerne i knoglerne belastes af din vægt, frigiver de et stof, som har vist sig at have helt unikke egenskaber. Det er bla. stoffet ATP, der vedligeholder skelettets celler, og det ser endda ud til at kunne fremskynde helingen i brækkede knogler, viser ny dansk forskning. Peter Schwarz, der leder Forskningscenter for Aldring og Osteoporose ved Glostrup Hospital og er klinisk professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, siger: ”Vi har længe vidst, at motion forebygger knogleskørhed. Men nu ved vi hvorfor”.

Løb, hurtig gang og aerobic er bedst mht. styrkelse af knogler. ATP-udskillelsen kræver en vis be-lastning af knoglen, derfor er visse motionsformer også mere effektive end andre. Løb, hurtig gang og alle former for aerobic belaster knoglerne, mens for eksempel svømning og cykling ”kun” giver dig bedre kondital og færre kilo på vægten.

Motion gør også at man bliver mere afspændt, mindre tilbøjelig til at stresse og får bedre søvn. Der-for er der sjældent nogle problemer med at fortsætte med at motionere, når man først er begyndt. Kroppen får lyst til at bevæge sig – helt automatisk.

Udover undersøgelserne fra 2012 ovenfor så er det også veldokumenteret, at motion forbedrer blod- og lymfecirkulationen og energistrømmen i kroppen øges. Dette styrker hjertet og bibeholder blod-karrernes elasticitet. Lungerne styrkes, og det fremmer omsætningen af ilt og kuldioxid. Motion letter udskillelsen af slaggeprodukter gennem vejrtrækningen og via huden gennem transpirationen. Tarmenes bevægelser stimuleres og det forhindrer forstoppelse. Overvægt modarbejdes gennem den øgede energiforbrænding ved motion, og risikoen for de kedelige konsekvenser af overvægt reduceres. Motion forbedrer også kroppens forsvar mod infektioner. Dit immunsystem bliver toptunet. Men husk at holde varmen efter endt motion, få tilpas med mad og drikke samt få hvilet godt ud, inden du skal motionere igen.

Som jeg har nævnt før, så er motion meget positiv overfor ens sindstilstand. Selvfølgelig kan man fx være frustreret over nogle fysiske aktiviteter, man ikke synes, man kan gøre så godt mere pga. af alder eller skader. Du har måske tabt en håndboldkamp. Sådan er det bare, op på hesten igen, og så må man sætte sig nogle nye realistiske mål. Når jeg mener, at motion er meget gavnlig overfor sindet, så er det fordi kroppen under og efter motion producerer en masse forskellige neurotransmittere (hormonlignende stoffer), der er stimulerer og optimerer de cellulære processer i kroppen. Fx udskilles der betaendorfiner i hjernen, som skaber følelsen af velbefindende og optimisme. Motion forebygger og lindrer depressioner, og videnskabelige undersøgelser har vist, at regelmæssig motion er en lige så effektiv måde at forbedre den mentale tilstand på som antidepressive mediciner. Din sindsstemning kommer naturligt højere op end gennem medicinen, og så slipper du også for alle de kedelige bivirkninger.

neurotransmittere

Du behøver ikke alt mulig smart udstyr for at få motion nok. Smart og moderne udstyr kan være med til at motivere mange, men det vigtigste er, at du skal indtænke og indarbejde fysisk aktivitet i din dagligdag. Fx ved, som jeg nævnte før, at tage trapperne, tage cyklen eller gå hen til de steder du skal. Fx er rengøring og støvsugning udmærket motion. Du kan fylde nogle flere og større bevægelser på, så du både får pulsen op, og det samtidig giver styrketræning. God musik til giver gode rytmer og humør i kroppen.

hjernen

På det øverste billede af hjernen kan du se de forskellige neurotransmitteres placering i hjernen, og hvad de gør for kroppen. Gennem motion øger du antallet af de fleste neurotransmittere og optimerer deres og cellernes generelle funktionsevne. På det nederste billede af hjernen herover, kan du se hjernens områder, så du kan få lidt mere overblik over, hvad der er hvad. Motion optimerer altså både alle områderne i din hjerne og generelt alle cellerne i din krop. Derefter er det vigtigt, at huske at der skal være en tilpas restitutionstid. Næste gang skriver jeg om den vigtige Superkompensation. 

Husk man skal ikke gå ned på udstyret ;o). For kvalitetsprodukter kan du kigge på disse gode sider: Bodystore, Bjørn BorgCustomBikesEcco, Myprotein, SportamoreYogalove og Zalando. Jeg er naturligvis helt ærlig overfor dig. For hver gang der bliver solgt noget fra disse virksomheder, får jeg en lille procentdel. Men det vil jeg naturligvis kun have det godt med, hvis produkterne er i orden kvalitetsmæssigt, og det mener jeg bestemt de er :o).

Ha det skønt og brug nu den skønne krop du har.

Love, health and wisdom

Brian

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar