Psychology

Narcissisme, selvtillid og selvværd

I det følgende vil jeg redegøre for disse tre centrale begreber indenfor psykologien. De tre begreber er helt selvstændige begreber, men der er en vis sammenhæng og samhørighed i mellem dem.

Narcissisme er om selvbeundring, selvoptagethed og selvdyrkelse, hvis betegnelse henviser til myten om Echo og Narkissos, der foruden narcissismen har givet navn til begrebet ekkolali. Forskellige teoretikere benytter begrebet forskelligt, hovedsagelig enten som et personlighedspsykologisk fænomen eller som et socialpsykologisk og kulturelt problem i moderniteten.

I vores moderne vestlige samfund, har vi overskuddet til at realisere os selv og gøre karriere jf. Maslows behovspyramide herunder. Dette betyder dog langt fra at vi har et godt liv, og at vi har det godt med os selv. De fleste menneske har behov for at blive værdsat og bekræftet af andre mennesker. I dag ser vi mange mennesker udføre alle mulige forskellige bedrifter for at blive set og anerkendt af andre. Fx kan man stille spørgsmålstegn ved alle de marathonløb, Ironman, bjergbestigninger m.m. om det i virkeligheden ikke blot er få at få denne bekræftelse udefra frem for at klappe sig selv på skulderen og bevise noget overfor sig selv. Det kan naturligvis også være en kombination. Mange bruger det også til at finde ind til sig selv og lære sig selv bedre at kende. Der kan også være meget terapi i det. Det især i en tid, hvor det kan være en udfordring at finde den sande mening med livet.

Maslows_Behovspyramide.svg

Mange går i dag utroligt meget op i deres udseende. Fx har modebranchen aldrig været større og der bruges enorme summer på tøj, kosmetik, wellness og plastikkirurgi. Vi vil se godt ud og ligne de perfekte modeller fra medierne, og vi vil have evig ungdom. Dette er narcissisme på højeste plan.

Jeg er også narcissist. Jeg er æstetiker. Jeg elsker at se smukke ting omkring mig, og prøver også selv at se godt ud. Jeg er ikke nogen skønhed, men jeg vil gerne gøre noget for at se godt ud. Jeg træner fx rigtig meget. Det er hovedsageligt fordi jeg elsker at mærke min krop udføre forskellige aktiviteter, og jeg kan godt lide at presse min krop til det yderste, men jeg kan heller ikke sige mig fri for, at jeg gerne vil have at andre skal synes, at jeg har en god sporty æstetisk krop. Herunder er den narcissistiske Brian. Fotografen er en meget dygtig veninde, der kunne få de bedste sider frem i mig, når nu materialet ikke var bedre ;o). P.s. selvironi er en meget vigtig ting…

             _E9A8661         _E9A8669

Hvor er selvværdet henne i dette. Selvværdet har den højeste værdi af disse tre begreber, ja måske indenfor psykologien i det hele taget. Et godt selvværd er fundamentet for et godt liv. Det at føle at du dybest set er noget værd som person, at du accepterer dig selv som dig er, og ved hvilken værdi du har for dig selv og for andre. Dette er det bedste omdrejningspunkt, du kan have. Hvis du har et godt selvværd, behøver du ikke gå og bevise en masse ting overfor dig selv og andre hele tiden. Du ved, hvad du står for, og hvad du kan. Dette skal dog ikke forstås på den måde, at du ikke skal eller vil udvikle dig, og udvide grænserne for din formåen, men det betyder, at du uanset hvad er i overensstemmelse med din personlighed og identitet.

Mange tror at selvværd og selvtillid er det samme, men sådan forholder det sig ikke. Selvtillid er naturligvis en tillid til dig selv, men det er en tillid til dig selv i forskellige situationer. Du kan have selvtillid, når du skal spille bold, lave mad, holde foredrag m.m. Selvtillid er godt at have, når du skal udføre noget, du ved, du kan, men når du så kommer i nogle situationer, du ikke har været i før eller har haft den store succes i før, ja så er det, at du kan miste troen helt på dig selv og gå i baglås…….hvis altså ikke du har en god portion selvværd. Selvværdet er altså det grundlæggende personlighedsmæssige kerneselv. Selvtilliden er derimod forbundet til handlinger i forskellige situationer. Herunder laver jeg fx mange af de ting, hvor jeg har selvtilliden i orden. Det er min comfortzone, selvom jeg hele tiden prøver at udvide den.

                Cycling     out for a swim

                box jump    The Tough Berlin Running Team

Selvværdet arbejder jeg en del med selv. Her er meditation og yoga en god ting, fordi du herigennem kan komme helt ind til dit kerneselv, se på hvem du er og finde fred i dette. Der findes mange gode meditationsteknikker og yogaøvelser til dette. Herunder har jeg udvalgt to af mine favoritter.

             Kragen oppePå hovedet

Både i meditationen og yogaen mærker du din krop 100%. Det er herigennem, at du får en fantastisk følelse af VÆREN i din krop. Efter min opfattelse og erfaring, er de to “teknikker” en god vej til at finde selvværdet og dermed en bedre livskvalitet. Måske kan du få inspiration fra denne side Yogalove.

Ha det skønt.

Love, body awareness and wisdom

Brian

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar