My Shepherd´s Pie

SuperKompensation

Mens du træner, nedbryder du kroppen, Heldigvis har vi en indbygget mekanisme, der genopbygger os i en lidt stærkere udgave end før, mens vi hviler. Derfor er yderst vigtigt, at vi får den hvile, vi skal have efter fysisk udfoldelse. Dette kaldes SUPERKOMPENSATION og er grundlaget for al progressiv træning.

På tegningen herunder er din form som udgangspunkt den vandrette linje i skemaet. Den første træ-ningsperiode tærer på kroppens ressourcer, og dette illustreres ved, at den grønne streg går nedad. Derefter har du den meget nødvendige restitutionsfase/hvileperiode med god sund mad, så kroppen kan opbygges igen og nå op på et højere niveau, end da du startede. Her handler det om at finde det rette tidspunkt, når du har restitueret nok, og så gå i gang med træningen igen. Sådan kører super-kompensationen, og du kommer hele tiden op på et højere og højere niveau.

superkompensation

Herunder er den hensigtsmæssige træning (superkompensationen) illustreret igen nederst til venstre og til højre er den uhensigtsmæssige træning (overtræning) illustreret. Ved overtræning kan du se at restitutionstiden efter den første træning (den røde streg) ikke er lang nok. Dvs. at vedkommende går i gang med at træning inden kroppen har hvilet helt ud. Dette fortsættes derudaf og hele tiden kommer niveauet længere og længere ned i forhold til udgangspunktet. Vedkommen nedbryder kroppen mere og mere, bliver mere og mere træt og inden længe indtræder der skader m.m.

superkompensation2

Der er en ?træningstilstand mere (5c), og den er illustreret nederst under de to (5a og b), du lige har læst om. Den kan kaldes ?vedligeholdelse?. Dvs. at du efter din træning holder en for lang hviletid, inden du går i gang igen. Det betyder at din superkompensation når at dale ned til udgangspunktet igen, før du begynder at træne. På den måde kommer du ikke rigtig nogen vegne – du vedligeholder dit niveau.

trible kompensation

For at give dig et sidste overblik over superkompensationen, så har jeg udbygget den første figur, jeg startede med at vise dig. Der er kommet tekst på til trænings- og hvileperioderne. Du kan se figuren herunder.

superkompensation fuldstændig

take care of your body

Love, compensation and wisdom

Brian

Noo comment yet

No comment yet to the post. You can be the first to comment it.

Write a comment...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

My Shepherd´s Pie