Krabbe-Tang-Muslinge suppe, diverse fisk over bål og jungleloven

Sund vs usund mad

Sund mad vs usund mad

Mange mennesker vil gerne spise sundere og tabe sig. Når snakken falder på hvordan de håndterer processen med at spise bedre, vælger nogle at have én dag om ugen hvor de må spise hvad de vil ? også det der ikke er godt at spise.

Billedresultat for sund og usund mad

Tænk lige nærmere over det: Hvordan kan det være, at vi har behov for at indtage alt det som vi godt ved ikke er godt for os? Hvordan kan det være, at vi overhovedet tænker tanker, som ?En dag med eller lidt af det usunde betyder da ikke noget?? Hvordan kan det være, at vi skelner mellem sund og usund kost?

Således at ?Kost? er madarter der gavner og styrker vores krop og sind. Kost der gavner vores biologiske systemer og tilfører dem det de har brug for. ?Gift? er alt det som ikke gavner kroppen og sindet. Det der dræner, belaster og efterlader affald i vores biologiske systemer. Det der gør, at vores krop og sind ikke fungerer optimalt.

Hvor går grænsen for hvad der er gift og ikke er gift? De fleste betragter, det der skader her og nu, og tager livet af os, som gift. Mens det der skader os langsomt, og tager vores liv på længere sigt, betragtes ofte kun som usundt. Hvor er fornuften og logikken lige i det?

Ofte indtager vi gerne usund kost. Hvor mange ville gøre det, hvis vi betragtede det usunde som gift? Nok ikke ret mange? At skelne mellem kost og gift vil pege i retning af, at der ikke findes sund og usund kost. Kun kost der gavner os, eller kost der ikke gør.

Mange af vores sundheds- og velværemæssige udfordringer har grobund i, hvad vi tænker om kost. Hvad vores holdning er til, det vi indtager. Hvis vi ændrer vores tanker, holdninger og oplevelser om kosten, mod det der reelt er kost ? og undgår giften ? vil det stille og roligt ændrer vores madvaner til det bedre ? og vi (og samfundet) ville langsomt blive sundere.

Hvorfor skal vi spise en sund kost?

En sund og varieret kost danner grundstenene for kroppens næringsindtag og påvirker derfor kroppens velbefindende.

Det er igennem kosten at kroppen får sin energi og næringsstoffer til:

 • en tilfredsstillende regulering af blodsukkeret
 • velfungerende immunsystem
 • antioxidative forsvar
 • byggesten til kroppen, m.m.

En sund og fornuftig kost kan forebygge eller reducere overvægt, samt forebygge livsstillsygdomme, specielt hjerte- og karsygdomme. En sund kost er derfor et vigtigt bidrag til trivsel og energi i hverdagen. Det er derfor vigtigt for os alle, at vi spiser en sund kost. Ved risikotilstande som diabetes,  højt blodtryk og  højt indhold af fedtstoffer i blodet er en sund kost specielt vigtig, idet en uhensigtsmæssig kost og livsstil kan forkorte tiden til sygdomsforværring.

Sund mad er en bred betegnelse. Det er faktisk meget svært at definere i dag hvilket mad der er sundt og ikke sundt. Min overbevisning er, efter at have studeret adskillige sundhedsguruer og mærket det på egen krop, at vi for det første får den sundeste mad direkte fra naturen. Den sundeste mad er den mindst forarbejdede mad. Den skal være så naturlig som muligt, og ja dermed også økologisk. Det der får mig til at føle mig aller sundest er, når jeg spiser forskellige grøntsager, nødder, bær og frugt. Derudover handler det om at spise varieret og i små mængder. For meget fed mad og for saltet mad er NO GO. Emnet salt vender vi tilbage til. Kort sagt bør vi finde fødevare med masser af fibre og lækre vitaminer. Men af en eller anden årsag, så er det altid blevet vores livret? Kål er en af de sundeste råvarer, som vi har i Danmark. Det er fyldt med fibre som fylder godt i maven og har samtidig en masse gode vitaminer, som gør en helt masse godt for vores krop.

Om vi indrømmer det eller ej, så er det desværre alt for ofte det usunde, som vinder. Men hvis man ikke selv kan bekæmpe det, hvad gør man så? Jo man kunne eksempelvis udskyde det. Man kunne starte med at spise det sunde og tricke hjernen, ved at belønne den med det usunde, hvis du spiser det sunde først. Faktisk sker der det, i de fleste tilfælde, at du allerede er forholdsvis mæt efter det sunde, at du slet ikke har plads til det usunde. Nu står stillingen pludselig en helt anden, når vi snakker om hvem der vinder: junk vs. Sund.

Jeg har stor gavn af at stille følgende spørgsmål med hensyn til den kost jeg har til rådighed:

 1. Er det en hjælpsom kost, en kost der gavner min krop og mit sind? Hvis ja, værsgo at nyde den.
 2. Hvis nej, hvilken hjælpsom kost ? der samtidig giver mig en bedre oplevelse ? kan jeg erstatte den med?

Hvis jeg eksempelvis har en sodavand til rådighed, spørger jeg:

 1. Er sodavand en hjælpsom drikkelse, en drikkelse der gavner min krop og mit sind? Mit svar er ?Nej?.
 2. Hvilken hjælpsom drikkelse ? der samtidig giver mig en bedre oplevelse ? kan jeg erstatte den med? Mit svar er ?Smoothie? eller ?Kildevand med citronsmag?.

Fakta

 • Sund kost fremmer trivsel i hverdagen
 • Sund kost forebygger livsstilssygdomme, fx overvægt, diabetes og hjerte- og karsygdomme
 • Spis grøntsager, vælg fuldkornsprodukter og magert kød (og hvis du skal have kød, så vælg kød fra dyr, der har levet godt. Det styrker din mentale sundhed og Jordens bæredygtighed).
 • Sluk tørsten i vand
 • Mættet fedt, søde sager og alkohol bør begrænses

Det er velkendt for alle, at hvis vi i små skridt forbedrer vores kostvaner, vil det på lang sigt have en stor effekt. Vi vil blive sundere og få mere energi ? og mange gange giver de hjælpsomme madarter en bedre oplevelse, både smags-, velværemæssigt og visuelt.

Kærligheden ved usund mad

Gang på gang spørger vi os selv, hvorfor vi ikke bare kan elske det sunde i stedet for at elske det usunde. Men der er faktisk en del forklaringer på hvorfor vi elsker usund mad højere end noget andet.

 • Usund mad smager lækkert. Lige lidt ekstra fløde i sovsen eller suppen, det giver en dejlig rund smag. Eller lidt ekstra ost oven på den ellers sunde lasagne. Vores smagsløg er bare indrettet til bedre at kunne lide usund mad frem for sund mad. Hvorfor, det er et godt spørgsmål. Man kunne forestille sig, at det har noget at gøre med evolutionen. Det er ikke meningen vi skal være tynde og skramlede. Vi skal spise kød og mæske os i mad. Det kunne i hvert fald være et godt bud!
 • I dag ved vi, at humøret påvirker vores trang til hvad enten det er det sunde eller det usunde. Måske skulle vi i stedet arbejde lidt på at lade være med at stresse, og komme i bedre humør i stedet for, at koncentrer og stresse omkring vores madvaner. Mange mennesker mener at de ligefrem kan mærke en kropslig ændring så snart de indtager blot et enkelt stykke chokolade. Det er da tankevækkende! Det er også yderst tankevækkende at Junkfood er stærkt vanedannende. Dette især pga. at dets høje sukker- og fedtindhold.

Billedresultat for usund mad

Faktisk er det ikke så utroligt, at det altid er det usunde, vi må ty til, når vi handler. Typisk er vi allerede sultne, når vi står midt i vores færd med at handle ind. Det er præcis det, som er det farligste vi kan byde os selv. Det der sker oppe i hjernen er, at den gør alt for at skaffe noget hurtigt energi. Den hurtigste måde kroppen kan producerer energi er ved at indtage sukker. Det er altså derfor, at vi typisk får lyst til lidt sødt sidst på dagen eller når vi er rigtig sultne. Men hvorfor er det så, at sukker er så usundt? Sukker er som sådan ikke usund i sig selv, men det er hurtig energi og energien forsvinder derfor også hurtigt igen. Derfor betragter vi ikke sukker for sund mad. Det er derimod sund at spise mad med et højt indhold af fibre, som er dem der giver os energi og samtidig mæthedsfornemmelse. Selvom jeg skriver at sukker ikke er usundt, så mener jeg bestemt heller ikke, at sukker er sundt! Nyeste forskning viser, at hvis vi indtager sukker og fedt samtidig, så er risikoen for at udvikle fedme størst.

Hvis usund mad tilfredsstiller os så meget, og vi dog bliver mætte af det, hvorfor er det så lige, at vi ikke bare lever livet og lever af alt det usunde? Det er for det første vigtigt at huske på, at fed mad gør os trætte fordi, at det ikke indeholde ligeså meget energi og ligeså mange vitaminer som det sunde mad. Derudover er det over bevist, at det skader vores helbred. Derimod vil jeg påstå, at det ikke skader, med lidt usund mad en gang i mellem, husk det tilfredsstiller vores lyst ? der må være noget godt i usund mad, hvis man kan begrænse det?

Hvad er usund mad?

Usund mad er føde, som ikke bidrager med nogen næringsstoffer til kroppen ? kun tomme kalorier. Junkfood er det engelske ord for usund mad. Hvis man oversætter det, betyder det ?skrammelmad?
Skrammelmad dækker over den type mad, som kvalitets- og indholdsmæssigt ikke har særligt meget at byde på, og derfor er noget skrammel. Så når vi spiser junkfood gør vi kroppen til en affaldsspand.
Det er 2 typiske kendetegn ved usund mad. Maden indeholder alt for meget fedt og sukker og vi får det især fra junkfood, i slik og sukkervand og fra snacks og chips.

Ja jeg ved ikke med dig, men jeg vil gerne være god ved min krop, mine omgivelser, mine medmennesker og have et liv med høj livskvalitet. Dette kan jeg især gennem sund kost. Hvad siger du?

Love, healthy food and wisdom

Brian

 

Noo comment yet

No comment yet to the post. You can be the first to comment it.

Write a comment...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

Krabbe-Tang-Muslinge suppe, diverse fisk over bål og jungleloven