Health, Learning and development

Virilitet og fertilitet

Den mad vi putter i munden har naturligvis stor betydning for hvordan vores krop fungerer. Det er vores brændstof, og det er de basale stoffer, der skal få vores krop til at udføre alle de komplicerede funktioner og processer, der hele tiden udspiller sig i alle vores celler. Derfor er regnestykket ret simpelt. Hvis du giver din krop noget dårligt eller mangelfuldt, så vil kroppen ikke fungere optimalt, og du har større chance for at blive syg. Hvis du derimod er god ved din krop ved at opfylde dens behov for fibre, fedtstoffer, vitaminer, mineraler, antioxidanter m.m., så vil kroppen belønne dig med større velbehag, friskhed, levetid, fertilitet og virilitet.

Med den rette kost kan du selv gøre rigtig meget for at styrke din potens. Der er masser af undersøgelser, der beskriver sammenhængen mellem mænds diæt og potens, men problemet er at denne viden ofte er meget specifik, nogen gange selvmodsigende, og oftest bliver præsenteret uoverskueligt.

I Potens diæten lærer du nogle simple grundprincipper over, hvad der virker, og hvad der ikke virker i forhold til at styrke sin potens.

God potens mad er:

 • Mad som styrker testosteronproduktionen (se potensboosterlisten)
 • Mad som afgifter din krop for kemiske stoffer der nedbryder testosteron (såsom fx kål)
 • Mad som opbygger din muskelstyrke (de rette proteiner)
 • Mad som styrker dine kar og blodomløb
 • Mad der giver dig et stabilt blodsukker og et stabilt energiniveau (lav ikke-forarbejdet mad)

Mange mænd spiser nogenlunde sundt, men har alligevel problemer med potensen. Det er godt, hvis du spiser sundt, men for de fleste er der stadig plads til forbedring.

Meget såkaldt sund mad kan sagtens være dårligt for potensen, specielt hvis du spiser dem i et forkert mængdeforhold. Et eksempel er frugt.

Frugt er sundt. MEN.

 • Sprøjtet frugt skal du netop ikke have da kemikalierne bidrager til at forstyrre din hormonbalance.
 • Det samme gælder meget søde frugter, såsom de fleste tropefrugter. Selvom de indeholder gode næringsstoffer, så får det store sukkerindholdet dit blodsukker til at stige for hurtigt, noget der er dårligt får potensen på både kort og langt sigt.
 • Hvis du spiser for meget frugt på en gang vil dit blodsukker også stige, hvilket på kort sigt får testosteron til at falde. Du skal derfor time din indtagelse af frugt og begrænse den til efter motion og træning.

Billedresultat for mad der øger viriliteten

De vigtigste principper i potensdiæten

Med den rette viden kan du hurtigt tweake dine kostvaner, så din ellers sunde diæt begynder virkeligt at bidrage til din potens og sexlyst.

Når det gælder potens og diæt er der nogle helt bestemte ting der virker og nogle helt bestemte ting du skal undgå.

1) Den rette mængdeforhold booster din potens

Det er vigtigt at spise det rette mængdeforhold mellem stivelse (kulhydrat), grøntsager, fedt og protein. På den måde sikrer du at din krop:

 • Forbrænder mere fedt
 • Opbygger muskler
 • Fordøjer bedre
 • Holder blodsukkeret stabilt
 • Opretholder en sund hormonbalance

Ved simpelthen at ændre på mængdeforholdet kan du spise den mad, du bedst kan lide, og du kan spise dig mæt.

Her er 4 gode grundregler til det rette mængdeforhold:

 • Skru op for grøntsagerne (spis mindst en halv tallerken fuld af grøntsager til hvert eneste måltid)
 • Skru ned for kulhydraterne (maksimalt en fjerdedel, og helst kun en ottendedel, af din samlede portion mad må komme fra ris, brød, pasta, kartofler)
 • Spis det rigtige fedt til hvert måltid
 • Spis protein til hvert eneste måltid (en fjerdedel af din tallerken skal fyldes op med protein) og det skal være

KVALITETSPROTEIN

Vælg kun kød fra fritgående dyr og suppler dit kød indtag med planteprotein fra bønner, bælgfrugter og nødder som harmoniserer hormonbalancen.

Det rette mængdeforhold er alfa og omega. Proteiner og fedt udskyder blodsukkerstigningen, mens grøntsager mætter, stimulerer fordøjelsen og hjælper leveren med at omsætte det sunde fedtet, som er vigtigt for hormonbalancen.

2) Blodsukkervenlig mad er godt for potensen

Det andet vigtigste princip i potensdiæten er at spise mad der giver et stabilt blodsukker.

Hvad har blodsukkeret med potens at gøre, tænker du måske, og svaret er ALT.

Når kroppens blodsukker er ude af balance kommer der nemt skader på det erektile væv. Derfor er højt og svingende blodsukker den største faktor i udvikingen af impotens.

Et forsøg viste at i op til 2 timer efter et måltid rig på sukker og stivelse (cornflakes med sirup), var blodgennemstrømningen i kroppen kraftigt reduceret, hvilket på sigt kan føre til hjertekarsygdom og skader på det erektile væv.

Ved at reducere sine blodsukkerudsving gennem diæt forbedres impotens i nævneværdig grad.
“Forsøg har vist at efter indtagelse af sukker (glucose) havde mænd et 25% lavere testosteronniveau i flere timer efter”

Også testosteron påvirkes af højt blodsukker. Forsøg har vist at efter indtagelse af sukker (glucose) havde mænd et 25% lavere testosteronniveau i flere timer efter.

Når du spiser mad der får blodsukkeret til at stige, begynder kroppen af udskille hormonet insulin. Når dette hormon er i blodbanen giver det besked til kroppen om af aflejre fedt. Hvorimod når dit blodsukker er lavt får kroppen besked på at forbrænde fedt. Svingende blodsukker fører derfor også nemt til overvægt og øget kropsfedt, hvilket igen påvirker testosteronniveauerne negativt.

Derfor er blodsukkeret det første du skal få styr på hvis du vil forbedre din potens og styrke dit testosterontal.

Her er nogle første, vigtige skridt du kan tage.

SÅDAN GØR DU:

 • Undgå helt sukker, sodavand, kager, slik etc.
 • Undgå søde tropefrugter og spis kun lidt frugt og kun før/efter motion og træning.
 • Vælg udelukkende de kornprodukter som er fuldkorn og har lavt glukemisk index (GI). Spis brune ris og groft rugbrød, frem for pasta og hvidt brød.
 • Spis det rette mængdeforhold mellem kulhydrat, protein, fedt og grøntsager som beskrevet ovenfor. Fedt, grøntsager og protein forsinker blodsukkerstigningen.
 • Spis dig aldrig mæt i kulhydrater alene – spis aldrig en hel pizza, en kæmpe portion pasta eller en masse kartofler på én gang. Kulhydraterne er TILBEHØR.

 

3) Spis potensboostende ingredienser hver dag

potensboostende ingredienser

Det sidste og meget vigtige princip i en effektiv potensdiæt, som jeg vil give dig her, er at spise potensboostende ingredienser. Mange fødevarer indeholder nemlig stoffer der specifikt booster din potens.

Jo flere du spiser af dem hver eneste dag jo mere virker de samlet set.

Så hvorfor ikke vælge at inkludere dem i din daglige diæt?

Dette kræver blot lidt viden og at du hænger en liste over disse fødevarer op på dit køleskab så du husker at få dem købt ind.

potensboostende ingredienser

Procyanidin fra mørke bær såsom blåbær og aronia, øger det gode kolesterol og beskytter endotelceller i hjerte og blodårer. Aminosyren L-Arginine stimulerer stoffet nitrogenoxid der er nødvendigt for at bevare en hård rejsning, og findes bl.a. i visse nødder.

Stoffet allicin fra hvidløg forbedrer blodgennemstrømningen til kønsorganerne og modvirker hjertekarsygdom.

 

Sådan får du en hård rejsning igen

Når erektionen svigter er der forskellige ting du kan gøre. Du kan ty til korttidsløsninger såsom potensmedicin, penispumper eller penisringe – eller du kan udbedre det der ligger til grund for problemet ved bl.a. at arbejde med flg. ting:

 • Effektiv potens bækkenbundstræning for en hårdere rejsning
 • De 10 daglige vaner der naturligt booster din testosteron
 • Potensdiæten – det skal du spise jfr. nyeste forskning
 • Maskulin hormon detox – nemme teknikker der fjerner de kemiske østrogener der giver dig slap penis
 • De mest effektive potens kosttilskud alt efter din aldersgruppe så du undgår fejlkøb der ikke virker for dig
 • Potensyoga der forøger blodcirkulationen i kønsområdet og afblokerer seksuelle spændinger
 • Guidede hypnoseforløb mod præstationsangst og andre mekanismer i sindet der gør at du ikke kan få rejsning
 • Dybde kropsafspænding og hvordan du slapper af under sex så den seksuelle energi kan flyde frit
 • Forstå de psykologiske mekanismer i dit parforhold der nedbryder din potens
 • Taoistiske metoder for at bevare potensen selv langt oppe i alderdommen
 • Intime, Tantriske elskovsteknikker du kan udføre med din partner uanset om du har rejsning eller ej
 • Penisøvelser der regenererer det erektilve væv, styrker blodflow og blodkar

Når du følger et træningsprogram der systematisk gennemgår ovenstående ting – vil du opleve at din rejsning vender tilbage og at du kan elske længe og potent uden at skulle bekymre dig om rejsningen svigter.

Mange mænd får lyst til at give helt op når de begynder at opleve potensproblemer – men med den rette vejledning bliver det en fascinerende healingsproces, hvor igennem du både kan genvinde din potens, og som sidegevinst får mere vitalitet og overskud i hverdagen.

 

Generel fertilitet

Hver femte par har svært ved at blive gravide, men to tredjedele af dem kan med den rette kost øge mulighederne for graviditet betragteligt.

Den rette mad er ikke bare sund, den gør også godt for fertiliteten, og på den måde kan ufrivilligt barnløse forældre undgå hormonbehandling, som 17 procent får tvillinger af, fortæller Bjarne Stigsby, der er gynækolog og indehaver af Gynækologisk Klinik Taastrup.

2/3 bliver gravide

– En femtedel af alle par der gerne vil have barn har fertilitetsproblemer. Og to tredjedele af dem har problemer relateret til insulin. To tredjedele af de mennesker kan blive gravide med den rette kost, siger Bjarne Stigsby til DR Nyheder.

Når vi indtager store mængder sukker og letfordøjelige kulhydrater, sker der en stor stigning i blodsukkeret, som efterfølgende giver en stor udskillelse af insulin. Men det er ikke godt for fertiliteten, for kvinders æggestokke og mænds testikler er nemlig særligt følsomme for insulin.

På sin klinik har han selv haft erfaringer med at ordinere den rette kost, og det har virket for to ud af tre par, han har bistået til graviditet, ud af barnløsheden.

Meget insulin dårligt for fertilitet

Problemet med barnløshed er, forklarer Bjarne Stigsby, mængden af insulin i blodet. Jo mere insulin, desto mindre er muligheden for at blive gravid, da insulinen påvirker æggestokkene i negativ retning.

Forskere har gennem de seneste 10 år vist en sammenhæng mellem den mad, vi spiser, og de hormoner, der skal til for at blive gravid. Hvis kroppen producerer for meget insulin, kan det nemlig nedsætte fertiliteten.

Når vi indtager store mængder sukker og letfordøjelige kulhydrater, sker der en stor stigning i blodsukkeret, som efterfølgende giver en stor udskillelse af insulin. Men det er ikke godt for fertiliteten, for kvinders æggestokke og mænds testikler er nemlig særligt følsomme for insulin.

Derfor handler det om at spise sådan, at man ikke forhøjer blodsukkeret unødigt. Bjarne Stigsby har derfor allieret sig med klinisk diætist Charlotte Hartvig, der ved, hvilken mad, man bør spise.

Blodsukkeret må ikke svinge

For kosten er ikke den samme, som man spiser, når man forsøger at slanke sit korpus, fortæller Charlotte Hartvig.

– Man må ikke få blodsukkeret til at svinge. Så ingen sukker, sukkerarter og stivelse, men der er ting, man skal holde sig fra. som, man skulle tro, var okay, siger hun til DR Nyheder.

Blandt andet er havregryn, brune ris og alskens rodfrugter bandlyst. Selv om bagte pastinakker, rødbeder og knoldselleri er populært bliver rodfrugterne kun endnu værre ved at komme i ovnen.

Rosiner, ananas og melon

– Så glider de ind i blodet som karamelsauce. Men også rosiner, ananas og melon er dårligt, hvis man ønsker at blive gravid, forklarer Charlotte Hartvig.

Til gengæld er ost, skinke og rugbrød godt til morgenmad. Og kød, kylling og fisk generelt godt. Men, understreger Charlotte Hartvig, man skal aldrig spise for meget kød: Det er usundt.

– Men fisk er virkelig godt. Fiskens fedtsyre giver også en bedre graviditet, når man først er blevet gravid, fortæller diætisten til DR Nyheder.

Mænd skal også spise korrekt

Kosten betyder mest for kvinder, fortæller Bjarne Stigsby, da de videnskabelige undersøgelser på området underbygger det. Men den rette kost er også god for mændene. Og deres sædkvalitet.

– Det mandlige kønshormon testosteron er vigtig for udviklingen af sædceller og for god sæd. Og testosteron er omvendt proportional med insulin, siger Bjarne Stigsby.

God, fertil sæd på 11 måneder

Med andre ord betyder meget testosteron lidt insulin. Og det kan igen betyde god, fertil sæd.

Både gynækolog og diætist foreslår tre måneders diæt, hvis man vil øge sin fertilitet. De to har desuden i samarbejde skrevet bogen Spis dig gravid.

Det handler om hele korn, sunde fedtstoffer, de rigtige proteiner og lejlighedsvist en portion is.

Resultaterne er baseret på en otte-årig undersøgelse af mere end 18.000 kvinder fra Nurses ‘Health Study i USA.

Harvard-forskerne konstaterede at nedenstående anbefalinger kunne hjælpe på fertilitetschancerne, selv om de selvfølgelig hverken kan garantere graviditet eller afhjælpe fysiske fertilitetsproblmer som blokerede æggeledere.

1. Drop det mættede fedt

Skær ned på det mættede fedt fra f.eks animalske produkter . Altså mindre smør, svine- og oksekød og andet fedtholdigt kød, som forringer kroppens følsomhed over for insulin, men til gengæld øger risikoen for inflammation, som reducerer chancen for at blive gravid. Spis derimod vegetabilsk fedt.

2. Spis koldtvandsfisk.

Laks, makrel, sardiner og andre koldtvandsfisk er rige på omega-3 fedtsyrer, der forbedrer din frugtbarhed. Omega-3 fedtsyrer øger kroppens naturlige reaktioner under menstruationscyklus. En kvindes kropstemperatur stiger f.eks naturligt under ægløsning. Det er en klart signal om, at hendes krop er klar til at blive gravid. Ved at sikre denne naturlige stigning i temperaturen, giver fiskeolie dig en klar indikation om hvornår chancen for at blive gravid er størst.  Sundhedsstyrelsen anbefaler kvinder, der planlægger at blive gravide at indtage højest 100 gram af de store rovfisk om ugen. De indeholder nemlig meget kviksølv, som kan påvirke centralnervesystemets udvikling og skade fostret. De store rovfisk er bl.a. helleflynder, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart, oliefisk, escolar, rokke og tun.

3. Spis vegetabilske olier.

Nødder og frø har et højt indhold af essentielle fedtsyrer, vitaminer og mineraler, der kan fremme både kvinder og mænds fertilitet. Nødder har også et højt protein-indhold og frigiver glukose langsomt ind i blodbanen, hvilket kan hjælpe dig med at vedligeholde et mere stabilt blodsukker, insulinniveau og ægløsning De er desuden fulde af antioxidanter og kan hjælpe med at reducere dit kolesteroltal, hvilket gavner dit hjerte og forbedrer blodcirkulationen, som øger din krops evne til at transportere næringsstoffer til dine kønsorganer. Dette kan forbedre ægkvaliteten hos kvinder og sædkvaliteten hos mænd. Prøv en daglig håndfuld mandler, valnødder eller solsikkefrø.

4. Undgå sukker

Alle former for sukker giver en stigning i blodsukkerkoncentrationen, og dermed et øget behov for insulin. Hvis vi dagligt indtager mere sukker, end kroppen har behov for, vil der være en høj risiko for at udvikle insulinresistens, hvilket vil resultere i en meget høj koncentration af insulin i blodet. Dette kan føre til overvægt, forstyrrede kønshormoner og nedsat fertilitet – også hos slanke personer.

5. Spis få hurtigt optagelige kulhydrater 

Kulhydrater påvirker blodsukkerkoncentrationen og dermed insulinudskillelsen. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på mængden og typen af kulhydrat i kosten. Der findes overordnet to forskellige typer kulhydrat, de hurtigt optagelige og de langsomt optagelige kulhydrater.

Hurtigt optagelige kulhydrater frigør glukose til blodet hurtigere end insulin kan nå at fjerne det igen. Det betyder en stigning i blodsukkeret og en overproduktion af insulin. Hurtigt optagelige kulhydrater er fx hvidt brød, ris, pasta, cornflakes, havregryn, kartofler og generelt kornprodukter uden fuldkorn.

6. Spis flere langsomt optagelige kulhydrater

Frugt, bær, grønt og fuldkorn hører under kategorien langsomt optagelige kulhydrater. De tilfører langt flere fibre, vitaminer og mineraler end hurtigt optagelige kulhydrater, og giver samtidig en mindre blodsukker- og insulinpåvirkning. Husk dog på at frugt også indeholder en del sukker – nogle mere end andre. Derfor skal indtaget af frugt heller ikke være alt for stort.

Billedresultat for grøntsager

7. Spis mere protein

Proteiner er en kilde til energi, og protein påvirker heller ikke blodsukkerkoncentrationen og dermed insulinniveauet. Proteinkilder er kød, fjerkræ, fisk, skaldyr, æg og mejeriprodukter, men der er også et højt indhold af protein i rugbrød, nødder og bælgfrugter som ærter, bønner, linser og kikærter.

8. Spis varieret og supplér med vitaminer

Ingen fødevare indeholder alle de næringsstoffer, som vi har brug for, og det er derfor vigtigt at spise varieret. Det anbefales at supplere kosten med en multivitaminpille, der indeholder 400 mikrogram folinsyre dagligt. Dette anbefales fra det tidspunkt, du forsøger at blive gravid og indtil 12. uge. Forskning har nemlig vist, at risikoen for hjerne- og rygmarvsskader hos fostret øges, hvis folinsyre-niveauet er lavt tidligt i graviditeten.

I fertilitetssammenhæng kan det også være anbefalelsesværdigt at indtage fiskeolie. Fiskeolie indeholder DHA, som er vigtigt for hjernen, synet og sædcellerne og EPA som er vigtigt for livmoderens og moderkagens blodcirkulation.

9. Spis morgenmad 

Ifølge principperne i KISS-kost er det vigtigt at indtage morgenmad.
– Morgenmad er det vigtigste måltid. Der er undersøgelser, som viser, at fordelingen af kalorier over dagen også har betydning for insulinniveauet, så man skal helst spise meget om morgenen, lidt mindre til frokost og endnu mindre til aftensmad. En talemåde siger: Spis som en konge om morgenen, som en dronning til frokost og som en knægt om aftenen. Den holder faktisk vand i videnskabelig sammenhæng, siger Bjarne Stigsby.

Billedresultat for sund morgenmad

10. Drik vand

Vand dækker kroppens væskebehov uden at tilføre energi og uden at påvirke blodsukker og dermed insulinniveauet. Vand indeholder også en række vigtige mineraler som jod, kalcium og magnesium. Det anbefales at undgå alkohol, når man planlægger at blive gravid. Selv et beskedent alkoholforbrug kan være med til at reducere frugtbarheden.

11. Vær fysisk aktiv

Fysisk aktivitet øger energiforbruget samt insulinfølsomheden og modvirker dermed insulinresistens. Formålet med KISS-kost er netop at sænke insulinniveauet, og det kan fysisk aktivitet i den grad bidrage med.
– I forhold til fysisk aktivitet er der to modpoler, og ingen af dem er fordelagtige for fertiliteten. Man skal ikke være for tynd eller dyrke overdreven motion, men modsat skal man heller ikke være overvægtig og ligge på sofaen og drikke cola. Det handler om, at finde et moderat niveau, siger Bjarne Stigsby til fitliving.dk.

Love and wisdom

Brian

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar