Mindset, Psychology

Wisdom kræver handling og refleksion

Vi er ikke født vise, men bliver klogere gennem mødet med verden omkring os. Vi møder oftest visdommen i selskab med ældre mennesker, men også i et lille barns umiddelbare undren.

Billedresultat for en historie om visdom

Vi har alle en stigende appetit efter visdom, og vi søger den så forskellige steder som på internet-søgemaskinen Google, på højskoler og folkeuniversiteter eller i fællesskabet med andre mennesker.

At være vis er ikke noget, man kan læse sig til – visdom skal erfares. Vi er jo ikke født vise, men møder gennem livet mange forskellige mennesker og tilegner os erfaringer og oplevelser, som alt sammen bidrager til nye indsigter.

Der er højskoleforstanderen, som oplever megen visdom blandt børn og unge, fordi hun mener, at de har en mere umiddelbar tankegang, end når man er voksen og udspekuleret.

Den pensionerede sognepræst synes, at livsvisdommen findes i fællesskabet med andre mennesker, og derfor suger hun stadig til sig i en alder af 90 år.

Og politikeren mener, at han med alderen har fået mere indsigt i og empati for sine medmennesker, og dette er netop, hvad han forbinder med visdom.

Der er folkeskolelæreren, der med årene får mere overblik og kræver mere ro i undervisningen, så eleverne bedre kan koncentrere sig og tilegne viden på en mere differentieret måde. Jo mere du tror på dine elever, jo bedre relation du kan skabe til dem, desto større er chancen for at de vil fordybe sig i det læringsmiljø, du sætter op omkring dem.

Man får meget tilbage, når man investerer sig selv

Ingen tvivl om at visdommen kommer med alderen. Søren Kierkegaard sagde det så klogt, at livet leves forlæns, men fostås baglæns. Mange ting falder på plads jo ældre man bliver. Man tager ting mere roligt, netop fordi man har fået en større og større erfaring med tilværelsen. Man har jo meget naturligt prøvet flere ting og fået erfaring med hvordan livet kan “opføre” sig og føre en hen.

Billedresultat for en historie om visdom

…og når man nu er dernede, så kan man lige så godt kigge sig omkring for, at se om der skulle være andre ting, der lige skulle ordnes dernede i gulvhøjde.

Måske økonomiserer man også mere med sine med tiden svundne kræfter, så man bliver bedre til at “vælge sine kampe”. Man bliver også bedre til at fokusere på det der virkelig betyder noget for én i livet.

Afslutningsvis vil jeg understrege, at der skal handlinger til for at finde den sande visdom. Det er gennem sine handlinger at ens VÆREN, følelser og tanker kan gå op i en højere enhed sammen med alle de signaler man heraf får fra sine omgivelser.

Billedresultat for en historie om visdom

Love and wisdom

Brian

 

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar