Be smart Do yoga

Armstrækkere og ikke armbøjninger

Nu er det måske at gå i petitesser, men når man som idrætslærer, som jeg går meget op i træning, anatomi og fysiologi, så kan man efterhånden godt blive lidt træt af at folk de kalder armbøjninger for armstrækkkere. Jeg har efterhånden gennem 20 år lært mine elever at kalde dem armstrækkere, det lykkes også tilsidst, men de hører jo alle mulige andre kalde dem for armbøjninger. Rigtige fagfolk, Chris McDonald og jeg kalder dem armstrækkere. Nu er det så endelig blevet tid til at sprede det fysiologiske budskab her på min blog.

Der findes ikke nogen øvelse, der hedder armbøjninger!!!

Øvelserne hedder som regel det de træner fx maveøvelser træner naturligvis mavemusklerne osv. Men når man er i udgangsstilling som på billedet herunder, er armene strakte, og når du så lader tyngdekraften råde, og lader dig styre mod underlaget ved at bøje armene, så holder du igen med dine armstrækkere (triceps), indtil du rører gulvet med brystet.

       

Derefter trykker du imod med dine håndflader (hvis du altså ikke gør det på knoene, fingrene, kanten af hånde m.m.) mod underlaget. Her aktiverer du igen dine armstrækkere (triceps), da det er disse muskler du bruger til at strække armene med, deraf navnet.

Godt nok bøjer du armen på vej ned, men den bevægelse er der jo ikke noget “aktivt” i, og når der tilligemed er en muskel, der hedder armbøjeren, så gør navnet armbøjninger det yderligere misvisende. På engelsk er der ikke noget at være i tvivl om. Her hedder det push-ups. Dvs. “skub-oppere”. Her er det den aktive handling, der er central, altså den muskel der skubber kroppen op, og det er netop armstrækkerne (triceps).

Jo bredere stand du går ud i, desto mere hjælp får du fra dine brystmuskler. Hvis du tager dine hænder helt ind under dine skuldre eller længere ind så hænderne rører hinanden, så træner du i høj grad dine armstrækkere (triceps).

   

På billedet herover til højre er jeg lidt skæv i kroppen. Et halvt år forinden er jeg blevet opereret i den venstre skulder, derfor er der ikke helt så meget styrke i det endnu.

Armstrækkere er en af de bedste multiøvelser, du kan anvende i din træning. Den træner armstrækkerne, skuldre, bryst, musklerne omkring håndleddet, mave og ryg.

Hvis armbøjerne skal trænes, hedder det kropshævninger eller pull-ups.

Billedresultat for kropshævninger

Håber at du også fremover vil kalde dem for armstrækkere. Tak for at du ville læste lidt om mit fagnørderi 😉

 

Love and wisdom

Brian

 

 

Noo comment yet

No comment yet to the post. You can be the first to comment it.

Write a comment...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

Be smart Do yoga