Din selvhelbredende krop 11 - Din mentale sundhed

Din selvhelbredende krop 12 – Fællesskabets kraft

?Hvor vi dog behøver en anden sjæl at holde os til.?

? SYLVIA PLATH

Har du opbakning fra dine medmennesker, bliver du støttet, føler du dig afholdt og elsket, for den du er?

Billedresultat for at føle sig elsket

Det er nemlig sådan, at ensomhed kan gøre dig mere syg end at ryge cigaretter, ligesom det at være en del af et støttende fællesskab kan øge din forventede levetid.

Tilbage i tiden i 1961 Roseto i Pennsylvania, USA, en by, hvor en gruppe italienske indvandrere slog sig ned i en enklave og genskabte den gamle verden i den nye. Ligesom navnefællen i bjergene i det sydlige Italien, Roseto Valforte, ligger landsbyen Roseto i Pennsylvania på en skovklædt bjergryg ? men i Poconobjergene, hvor en gruppe italienere, der begav sig over havet til den nye verden i 1882, kom for at søge et bedre liv.
Kun få fremmede kommer til landsbyen på grund af dens afsides beliggenhed. I denne by ser du spøgelsestomme gader om dagen, fordi alle børnene er i skole, og mændene og kvinderne i Roseto arbejder i lange og hårde skift enten i stenbruddet eller på skjortefabrikken, hvor de prøver at tjene nok til at sende deres børn på universitetet.
Toetagers stenhuse ligger spredt ud over klippeskrænten langs hovedgaden Garibaldi Avenue. Kirken, Our Lady of Mount Carmel, hæver sig op over de andre bygninger. Den blev opført, da den inspirerende og initiativrige unge præst, fader Pasquale de Nisco, tog over. En stor del af byen Rosetos succes kan tilskrives de Nisco. Han opmuntrede beboerne til at plante afgrøder, holde grise, dyrke druer, indstifte spirituelle selskaber og planlægge fejringen af årets fester. Kort efter kom der liv i skolerne, forretningerne og skjortefabrikken, ligesom der dukkede flere tegn på kulturliv op.
Om aftenen kan man se, hvordan landsbyen Roseto bliver vakt til live, når folk kommer hjem fra arbejde, spadserer hen ad byens hovedgade, standser op for at sludre med naboen og måske tager et glas vin sammen, inden de går hjem for at klæde om til middagen. Når kirkeklokkerne ringer, ser man kvinder, der samles i fælleskøkkener for at tilberede de klassiske italienske lækkerier, mens mændene stiller borde sammen til det aftenritual, der samler det lille lokalsamfund omkring bjerge af pasta, italienske pølser, kødboller stegt i svinefedt og vin ad libitum.
Som et fællesskab af nye immigranter omgivet af engelske og irske naboer, der rynker på næsen ad italienerne, er folk i Roseto i 1961 tvunget til at tage sig af hinanden. Det er almindeligt, at man bor flere generationer sammen. Alle går i kirke sammen. Naboerne vandrer jævnligt ind og ud af hinandens køkkener, og man fejrer højtiderne sammen med stor glæde. Arbejdsmoralen i samfundet er høj. Ikke alene arbejder alle, der bor i Roseto, men de har også en fælles mission og et fælles mål i livet, der motiverer deres tit meget opslidende arbejde. De drømmer om et bedre liv for deres børn.

Billedresultat for Roseto i Pennsylvania

Folk i Roseto tager sig af hinanden. Ingen i Roseto overlades til at kæmpe med livet alene. Roseto i 1961 er et levende bevis på klanens styrke.
Den lille by i Pennsylvania ville måske være forblevet ret ubemærket af omverdenen, hvis ikke dr. Stewart Wolf, en professor ved Oklahoma School of Medicine, var blevet opmærksom på den, da han købte et sommerhus i Poconobjergene ret tæt på. En sommer blev dr. Wolf bedt om at holde foredrag i den lokale lægeforening, og bagefter inviterede en af de lokale læger ham ud på en øl. Over et par øl luftede den lokale læge sin forundring over, at der var langt færre hjertesygdomme i den lille by Roseto end i den nærliggende by Bangor. Dr. Wolf spidsede ører. Denne samtale fandt sted på et tidspunkt, hvor antallet af hjerteanfald havde nået et epidemisk omfang i USA og var blevet den mest almindelige dødsårsag hos mænd under femogtres. Dr. Wolf blev interesseret og undersøgte sagen. Han gennemgik dødsattester fra Roseto og sammenlignede dem med attesterne fra de omgivende byer over en periode af syv år. Forbløffende nok viste det sig, at mænd i Bangor havde en forekomst af hjerteanfald, der svarede til landsgennemsnittet, mens forekomsten af hjerteanfald i Roseto kun var halvt så stor. For mænd under femogtres var den faktisk næsten nul. Og det gjaldt ikke kun hjertesygdomme. Raten af alle mulige andre årsager til dødsfald var i Roseto 30 til 35 procent lavere end normalt.

?Der var ingen selvmord, ingen alkoholisme, intet stofmisbrug og kun meget lidt kriminalitet. Der var ingen på socialhjælp. Så kiggede vi på mavesår, men dem havde de heller ikke nogen af. Menneskene her døde af alderdom.

Faktisk røg mange af dem og levede stillesiddende liv, ligesom mange var overvægtige. Så hvad kunne dog forklare forskellene? Dr. Wolf fandt også frem til at der heller ikke var genetiske årsager. Derudover delte de vand med de nærmeste lokalsamfund i Nazareth og Bangor, hvor folk var lige så syge som den almindelige befolkning. Det var heller ikke hospitalet, som de også var fælles om, eller klimaet, der var det samme.

Dr. Wolf konkluderede, at et støttende og sammentømret lokalsamfund er en bedre indikator for et sundt hjerte end kolesterolniveauer og rygning.

Mens folk i Roseto sled i stenbruddet og på skjortefabrikken, så deres børn kunne komme på universitetet og leve den amerikanske drøm, var den yngre generation ikke så begejstret for livet i Roseto, der forekom dem at være fuldstændig antikveret. Da de unge mennesker kom på universitetet for at studere, bragte de nye tanker, drømme og mennesker med tilbage til Roseto. De italienske amerikanere begyndte af gifte sig med ikke-italienere. Børnene gled væk fra kirken, meldte sig ind i selskabelige foreninger og flyttede til enfamilieshuse i forstæderne med hegn omkring og svømmepøl.
På grund af disse forandringer holdt man efterhånden op med at bo flere generationer under samme tag, og livet i lokalsamfundet skiftede gear fra den fælles fest om aftenen til en mere typisk ?hver mand for sig selv?-filosofi som den, der herskede i nabobyerne. Naboerne, der tidligere ofte kiggede ind på et spontant besøg, begyndte at ringe til hinanden for at træffe aftale.

Aftenritualet, hvor de voksne sang sange, mens børnene legede med deres kuglespil, forvandledes til aftener foran fjernsynet.
I 1971, da forekomsten af hjerteanfald i andre dele af landet svandt ind, fordi den brede befolkning begyndte at spise sundere og motionere regelmæssigt, oplevede Roseto sit første hjertedødsfald hos en person under femogfyrre. I løbet af de næste ti år steg tilfældene af hjertesygdomme i Roseto til det dobbelte. Forekomsten af forhøjet blodtryk blev tredoblet, og antallet af slagtilfælde øgedes. I slutningen af 1970?erne nåede antallet af hjerteanfald med dødelig udgang i Roseto desværre landsgennemsnittet.

Her kan det også konkluderes, at et isoleret menneske lettere bliver overvældet af hverdagens udfordringer, og at den form for overvældelse kan udløse stressresponser i kroppen. Omvendt slapper et menneske af, hvis det er omgivet af et støttende fællesskab. Denne afslapning virker positivt ind på kroppens fysiologi og fører til sygdomsforebyggelse, ligesom det i nogle tilfælde kan få sygdomme til at gå i sig selv.

Billedresultat for at føle sig elsket

Et støttende fællesskab som sygdomsforebyggelse

Det kan forekomme indlysende, at sunde relationer er gode for kroppen. Måske tænker du: ?Og hvad så! Det er der da ikke noget nyt i.?

Hvornår har du sidst stillet dig selv disse spørgsmål?

Realiteten er, at ensomhed skaber stress, mens et kærligt fællesskab får dig til at slappe af. Virkningen af stress og afslapning påvirker ikke kun sindet, men også din krop. Når du mangler et støttende fællesskab og føler, du skal klare livet på egen hånd, kan den daglige følelse af at blive overvældet udløse angst, hvilket hjernen opfatter som en trussel. Den form for overvældelse påvirker alting negativt, lige fra blodtryk til nyrefunktion. Men det viser sig, at de negative virkninger af overvældelse og stress kan mildnes, hvis du får omsorg fra dine venner, slægtninge eller naboer, der kerer sig om dig. Faktisk kan denne faktor alene påvirke din krop mere gennemgribende, end hvad du spiser, hvor meget du drikker, om du ryger eller ej, eller hvor meget du motionerer.

 

Love, caring, sharing and wisdom

Brian

 

Noo comment yet

No comment yet to the post. You can be the first to comment it.

Write a comment...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

Din selvhelbredende krop 11 - Din mentale sundhed