Heroes

Din selvhelbredende krop 14 – Parforhold og helbred

Et godt kærligt parforhold påvirker ikke kun dit helbred i gavnlig retning, men også din forventede levealder.

Flere undersøgelser viser, at mennesker, der aldrig gifter sig, har 58 procent større sandsynlighed for at dø i en ung alder end dem, der giver hinanden deres ja. Lykkeligt gifte mennesker har også lavere blodtryk og lider mindre af søvnløshed.

En undersøgelse i New Zealand, udført af et team ved Otago Universitet og publiceret i British Journal of Psychiatry, omfattede 1.000 mennesker og viste, at de, der var i længerevarende forhold ? uanset om de var gift eller ej ?, var statistisk mindre tilbøjelige til at få en depression eller et alkoholmisbrug.

Billedresultat for et godt parforhold

En anden undersøgelse udført på Chicago Universitet og Northwestern Universitet og publiceret i tidsskriftet Stress undersøgte 500 kandidatstuderende i erhvervsøkonomi, hvoraf næsten halvdelen var gift eller levede i parforhold. De studerende blev instrueret i at spille en række økonomiske computerspil, de troede var en del af deres eksamen. Man tog spytprøver før og efter for at måle deres hormonniveauer, herunder stresshormonet kortisol. For at skabe et stressende miljø fik alle de studerende at vide, at testen var en afgørende del af deres studie, og at den ville påvirke deres fremtidige karrieremuligheder.
Koncentrationen af stresshormoner steg hos alle deltagerne, men enlige studerende af begge køn havde højere niveauer af stresshormoner end de, der levede i faste forhold. Forskerne konkluderede: ?Selv om ægteskab kan være ganske stressende, gør det det lettere for mennesker at håndtere andre stressfaktorer i livet.

Billedresultat for et godt parforhold

Skønt nogle mennesker er tilfredse med at være enlige, længes de fleste efter en nær kontakt med en kæreste. Vi er biologisk programmerede til at søge en partner, og de positive virkninger for helbredet hos mennesker i lykkelige parforhold viser, at det at danne par fremmer overlevelsen og gavner sundheden. Hvordan kan et parforhold forbedre helbredet? Sandsynligvis gennem sindets kraft. Når man føler sig elsket, støttet og næret i et forhold, oplever bevidstheden færre stressresponser og udløser flere afslapningsresponser, hvilket afspejler sig i kroppens fysiologi.

Parforhold kan være en kilde til både stress og afslapning. Det er ikke et hvilket som helst parforhold, der gavner dit helbred, men det rigtige parforhold. Hvad dit helbred angår, er du faktisk bedre stillet som enlig end i et dårligt parforhold. Et ulykkeligt ægteskab kan skade dit helbred, hvilket fremgår af en undersøgelse fra Ohio State Universitet, der blev publiceret i tidsskriftet Cancer, og som undersøgte 100 patienter med brystkræft. Den viste, at mennesker i dårlige ægteskaber klarede sygdommen mindre godt end dem i lykkelige ægteskaber.
Voldelige ægteskaber udgør også en helbredsrisiko, der ikke kun skyldes faren for skader, men også andre sygdomsårsager. Gifte eller samboende kvinder, der er ofre for vold i hjemmet, har større sandsynlighed for at blive syge. Så lad være med at blive i et dårligt forhold, fordi du tror, det kan gavne dit helbred. Nøglen er at opbygge et forhold, der udløser afslapningsresponset og ikke stressresponset.
Har du mistet en partner? Når den ene i et parforhold dør, er det særlig vigtigt for den overlevende partner at søge støtte fra andre. En undersøgelse viste, at mænd og kvinder, der havde mistet ægtefællen som følge af en pludselig og uventet død, var mere tilbøjelige til selv at blive syge. Men hvis enken eller enkemanden betroede sig til andre nærtstående, havde de færre helbredsproblemer og en større sandsynlighed for igen at blive lykkelige.

 

Love and wisdom

Brian

Noo comment yet

No comment yet to the post. You can be the first to comment it.

Write a comment...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

Heroes