Igang igen

Er du forandringsparat?

Forandringsparathed er en meget vigtig evolutionær tilstand, som kun er en fordel for en organisme – og dermed også dig.

Mange ting forandrer sig hele tiden både i naturen, klimaet, vejret og i civiliserede samfund. For at bruge en biologisk term, så kaldte Charles Darwin det for “Survival of the fittest”. Den der bedst kan tilpasse sig, vil have størst chance for at overleve. Knap så voldsom er ordet forandringsparathed. Du kan naturligvis godt overleve, hvis du ikke er forandringsparat, men du vil utvivlsomt få det noget mere vanskeligt end en der er forandringsparat. Fx hvis der bliver indført et nyt IT-system på dit arbejde. Nogle vil synes at det er nemt at vende sig til, fordi de er bedre til at kaste sig over noget nyt eller/og fordi de har tilpas store kompetencer, som kan give dem overblikket og evnen til at gå igang med noget nyt.

 

Nogle mennesker er meget tryghedssøgende og har det bedst med at alle ting er som de altid har været. De vil helst være i deres comfort zone. Men alle mennesker har bedst af at blive udfordret, så går de ikke i stå, hjernen og resten af kroppen bliver dermed holdt bedre igang, og ikke mindst så kan du bedre modstå, hvis der fx skulle ske en tragedie i dit liv.

Uden forandring ville dit liv ikke være værd at leve.

Sådan er livet. Livet er dynamisk og foranderligt. Der er mange forskellige cyklusser og her sker der ofte forandringer. Selv gener med deres DNA forandrer sig jævnligt. Fx når du lever et sundt liv, så er der større chance for at de gode sunde egenskaber tændes og føres videre til dine kommende børn. Hvis du derimod lever usundt, ja så er der stor chance for at de er de negative egenskaber, der kommer til udtryk hos dig og dine kommende børn.

Men nogle ting behøver bestemt ingen forandring, fordi vi også elsker de der fungerer, kontinuitet og traditioner. Fx Julen og andre højtider er helst ikke noget, der skal røres for meget ved. Dog havde min kone og jeg foreslået vores børn at tage på en hyttetur til Sverige for at stå på ski i Julen istedet for al det kommercielle gaveræs. Dette blev hurtigt nedstemt. Hmmm hvem var mindst omstillingsparat her?

Covid19 har i den grad udfordret stort set alle mennesker til at være omstillingsparat og være tilpasningsdygtig. Verden er blevet en anden siden marts 2020. Nogle har måttet omlægge deres arbejde, finde et nyt eller er blevet arbejdsløse. Og vi har alle skulle forholde os til hygiejne på en ny måde og leve med nye regler fra myndighederne.

Her er en god artikel fra Berlingske som omhandler emnet:

https://www.berlingske.dk/samfund/er-du-forandringsparat

 

Love, Health And Wisdom

Brian

 

Noo comment yet

No comment yet to the post. You can be the first to comment it.

Write a comment...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

Igang igen