Stedet for dig

Taknemmelighed

Jeg har tit hørt nogle sige: jeg har ikke en skid at være taknemmelig for. Blot kropssproget, når dette er blevet udtrykt, har ikke indbudt til yderligere dialog. Det er en meget kraftig udtalelse på baggrund af nogle meget kraftige følelser af bitterhed, selvmedlidenhed, had og aggression. Ja livet er hårdt. Det er faktisk så hårdt, at vi kan dø af det. Og en ting er sikkert, vi skal alle dø. Dette i sig selv er noget, der i store dele af livet, kan bringe mørke i vores sind og endda angst. Men sådan er spillereglerne nu en gang. Spiller man med eller dømmer man sig selv ude?

Nogle steder i verden er det bestemt hårdere end andre steder, men til syvende og sidst er det lige så hårdt at miste andre, man holder rigtig meget af uanset, hvor man er i verden. Men jeg er sikker på, at hvis du har levet blot en uge i fx Bangladesh, Columbia eller Afghanistan, så er der ret mange ting, du vil  være taknemmelig for, når du kommer tilbage til dit hjemland igen.

Jeg har heldigvis også mødt rigtig mange, der er taknemmelig for livet, og alt det som livet har budt dem.

Tænk sådan på det, at alt det onde, grusomme og hårde slid i livet, gør alt det gode, dejlige skønne, positive og hjertelige endnu smukkere og efterstræbelsesværdige. De er hinandens kontraster, som gør at vi kan efterstræbe alt det “gode” og mest hensigtsmæssige for os selv og vores medmennesker meget mere, når vi ved, hvad alt det modsatte kan medføre.

 

Derfor er det vigtigt med taknemmelighed, fordi det er her vi hylder alt det gode, vi ønsker os her i livet.

Endnu engang vil jeg anvende Jordan B. Petersons kloge ord. Denne gang til at beskrive taknemmelighed for os mennesker.

At være taknemmelig for din familie er at huske på at behandle dem bedre. De kan hvert øjeblik holde op med at være til.

At være taknemmelig for dine venner er at gøre dig selv opmærksom på nødvendigheden af at behandle dem ordentligt, venskabets relative usandsynlighed taget i betragtning.

At være taknemmelig overfor dit samfund er at minde dig selv om, at du nyder godt af en enorm indsats fra dem, der er gået forud for os og har efterladt disse utrolige rammer for sociale strukturer, ritualer, kultur, kunst, teknologi, strøm, vand og sanitet (er dog sikker på at den samme taknemmelighed ikke findes fx i Afghanistan) og mulighed for at gøre vores liv bedre end deres.

Fristen til at bliver bitter, som jeg var inde på i starten, er desværre stor og reel. Det kræver en seriøs moralsk indsats ikke at vælge den vej, forudsat at du ikke – eller ikke længere – er naiv.

Taknemmelighed forbundet med denne form for Væren bygger på uvidenhed og uerfarenhed. Det er ikke en dyd i sig selv. Derfor, hvis du er opmærksom og årvågen og formår at gennemskue verdens struktur, kan bitterhed og forurettelse meget vel fremstå som en tillokkende og troværdig reaktion. Du kan være fristet til at spørge dig selv: Nå, ja hvorfor ikke vælge den mørke side. Svaret, for nu at sige det endnu en gang, er mod, mod til at tage beslutningen om at sige: Nej, selvom jeg nok har mine grunde til at kunne lade mig friste til at gå i den retning, er det ikke noget for mig. Faktisk er det ikke godt for nogen. I stedet SKAL du beslutte dig for, at: Trods byrden ved at være bevidst om min egen dødelighed vil jeg arbejde for verdens bedste.

Det kræver MOD, men den har du. Husk på at smerte, ondskab m.m. er en del af livet, men det skal aldrig have lov til at vinde. Det må ikke få overvægt, så du ikke kan leve livet fuldt ud, netop på godt og ondt. Du skal have MODET  til at leve fuldt ud. Når smerten, de onde og angsten kommer, så husker du på alt det gode som er i livet. Når en du holder rigtig meget af dør, så hylder du vedkommende og dig selv bedst muligt, ved at tænke på alle de gode stunder I har haft sammen. Heri ligger også taknemmeligheden. Taknemmeligheden hylder alt det gode, og sørger for at vi kan holde fast i det gode, det rigtige og det bedste for Jorden og alle dens beboere.

Om morgenen er jeg især taknemmelig for den kaffe, jeg kan stå op for at lave og efterfølgende drikke.

 

Love, Health And Wisdom

Brian

Noo comment yet

No comment yet to the post. You can be the first to comment it.

Write a comment...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

Stedet for dig