Aktiv ferie Færøerne 2

Aktiv ferie Færøerne 3

Jeg kigger på fugle

I går morges skulle jeg hente min ældste søn i lufthavnen på Vagar, så dagen startede tidligt. Ville gerne ud på en crossfittur i Boanes, men har fået et hold i ryggen pga muskeltræthed efter for meget træning. Det kan være så svært at finde den rette balance med tilpas træning. Superkompensation som fænomenet hedder.

Nå men lidt over middag en god rask gåtur gennem det flotte plantageområde mod helikopterpladsen. Vi skulle nemlig på helikoptertur til Vagar. Hvis man skal flyve i helikopter, så er det et godt sted på Færøerne, da det er ret billigt i forhold til andre steder.

Klart vejr i Torshavn og hele vejen til Vagar. Dog noget overskyet i Vagar og køligere. Fedt at flyve helikopter, da man ser noget mere end med et fly. Men hold da op hvor sådan en maskine larmer. Det er umuligt at føre en samtale og heldigvis han man høreværn på.

Da vi kom til Vagar gik turen mod Gåsedalen til fods.

Først i 2006 blev der lavet en tunnel til Gåsedalen. Indtil da kunne man ikke køre til området. Man måtte enten sejle, flyve med helikopter eller gå dertil over fjellet. Fjeldturen er ret krævende, derfor fik vi hjælp til at blive kørt gennem tunnelen.

En af de store seværdigheder i Gåsedalen er Mulafossur, som du kan se på billedet. Ved fosset har man også en unik mulighed for at se de fantastiske Lunder, også kaldet søpapegøjer.

Fik næsten helt dårlig samvittighed, da de kiggede på mig. Har for nogle år tilbage spist to af deres artsfæller. Man nænner det næsten ikke igen, da de ser så flotte og kære ud, men de smagte fantastisk. De er forøvrigt fredet i dag, da bestanden er gået noget tilbage det seneste årti.

Lunden er en alkefugl, der er på størrelse med en tamdue, men mere kompakt bygget. Den kaldes også søpapegøje på grund af sit store, farvestrålende næb, der er højt og fladt og om sommeren stribet i rødt, gult og blåt. Den har sort ryg og hvid mave ligesom alken og lomvien og en stor gråhvid ansigtsmaske, der bliver mørkere om vinteren, hvor også næbbet bliver mørkere og mindre.

Lunden yngler i kolonier på fuglefjelde i Nordatlanten. Store bestande findes på Island, langs Norges kyst, på De Britiske Øer, Færøerne, Svalbard og langs østkysten af Canada, mens der forekommer mindre bestande på Grønland, ved Murmanskkysten og i Bretagne og Normandiet. Lunderne graver gange i grønsværen på fuglefjeldets øverste etage, hvori hunnerne anbringer deres ene æg. Ynglefuglene opholder sig i kolonien 4-5 måneder, mens de i resten af året lever langt til havs.

https://dofbasen.dk/ART/art.php?art=06540

 

Love, Health And Wisdom

Brian

Noo comment yet

No comment yet to the post. You can be the first to comment it.

Write a comment...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

Aktiv ferie Færøerne 2