Do something active with your body each day

Uret svinger med tiden

Der har været en længere periode, hvor folk nærmest ikke gik med ur mere. Måske var den irriterende at gå med, og når man alligevel havde et ur i mobilen, ja så var det om håndleddet overflødigt. De unge var i hvertfald i høj grad holdt op med at gå med ure. Men uret har fået sit renæssance, også blandt de unge. Min søn kom fx hjem sidste år efter en måned i Seattle. En af de få ting han havde købt var et rigtig fint armbåndsur. Flere og flere unge er begyndt at bruge det gode gamle armbåndsur igen. Nok mest som en smykkegenstand.

Hvor stammer uret egentlig fra? Man kan ikke sige præcis, hvornår det første mekaniske ur blev konstrueret, selvom det meste tyder på, at det skete i Europa i slutningen af 1200-tallet. Middelaldermanuskripter fra den tid taler om en ny form for kostbare ure. Men det ord, de bruger i begyndelsen ? horologium ? var det samme som for andre allerede eksisterende tidsmålere, fx solure og vandure. Det betyder, at man ikke kan være sikker på, hvilken form for ur nogle af disse tekster hentyder til.

Horologium-Mundi_1_700px

Præcis som når det gælder mange andre store opfindelser, findes der forskellige meninger om, i hvilken del af verden de første mekaniske ure i grunden blev bygget. En del mener, at de store astronomiske ure, der blev bygget i Kina i 1000-tallet, bør regnes med som de første mekaniske ure. Men det er tvivlsomt. De kinesiske ure var ganske vist avancerede konstruktioner, men de byggede alle på vandurets princip ? hvor en vandstråle blev brugt til at måle tidens gang.
De banebrydende mekaniske ure, som man begyndte at konstruere i Europa i middelalderen, fungerede derimod på en anden måde. Akkurat som de kinesiske ure brugte de en såkaldt spærrehage for at regulere, hvordan urværket snurrede rundt. Men det, der fik de europæiske ure til at gå, var lodder, dvs. vægte, der gik op og ned. Det gjorde dem uafhængige af fx kulde, hvilket vandurene ikke var. Vandet frøs jo, når det var koldt.

urmager   verdensur

Vægtene i det mekaniske ur drev et urværk, som på sin side fik tidsmåleren til at bevæge sig. Og det var her, den store nyhed lå ? de mekaniske ure brugte loddernes bevægelser til at måle tiden. Dette var de nye ures store tekniske landvinning. At måle tiden i en bevægelse, som går frem og tilbage i stedet for at måle en vand- eller sandstråle som i ældre ure, var en revolution og lagde grunden til alle senere mekaniske ure.
Det første sikkert dokumenterede mekaniske ur blev konstrueret i 1336 af englænderen Richard af Wallingford. Han nedskrev en så detaljeret beskrivelse af, hvordan hans ur virkede, at man har kunnet rekonstruere det i moderne tid. I den sidste halvdel af 1300-tallet bredte Wallingfords opfindelse sig ud over Europa.

mekanisk ur

Urene blev ved med at udvikle sig i Europas klostre, hvor man havde et stort behov for punktlighed. Gudstjenester skulle fx gennemføres på bestemte tidspunkter på døgnet, også somme tider om natten, hvor soluret ikke var til nogen hjælp.
Senere blev de nye ure placeret i klokketårn midt inde i byerne og fik da større betydning for almindelige mennesker. Disse ure var dog ikke specielt nøjagtige, og det var sandsynligvis ikke før 1500- og 1600-tallet, inden de for alvor begyndte at påvirke samfundet i større stil.
Men da de mekaniske ure først var blevet nøjagtige, blev der flere af dem, og de blev et vigtigt indslag i menneskers liv. Man begyndte bl.a. at bruge ure til at regulere arbejdstiden ? i starten i miner og tekstilfabrikker.

Med tiden fik uret større og større indflydelse over flere dele af samfundet. Økonomihistorikeren Lewis Mumford har fremhævet uret som den vigtigste forklaring på den industrielle revolution i 1700-tallets England. Uret gjorde det nemlig muligt at betragte tiden som en vare, der kunne købes og sælges. Urene bidrog derfor til at øge kravene til effektivitet. I det fremvoksende industrisamfund fik undersøgelsen af, hvordan man bedst udnyttede arbejdstiden, stor betydning, og begrebet ?tid er penge? blev født.
Samtidig begyndte mennesker allerede tidligt at protestere mod urets magt over deres liv. Derfor er det ikke så underligt, at mange i dag tager uret af, når de er på ferie ? som en måde at markere, at så lever man et friere liv.

I 1840, opfandt Alexander Bain det elektroniske ur, som siden er blevet videreudviklet.

1868 Patek Philippe fremstiller det første armbåndsur.
1914 Det første armbåndsur med alarm fremstilles af Eterna. Patenteret allerede i 1908.
1921 Verdens første armbåndsur med splitkronograf lanceres af Ralco.
1926 Rolex producerer det første vandtætte ur, Oyster.
1927 Det første ur med evighedskalender lanceres af Patek Philippe.
1930 Det første antimagnetiske ur produceres af Tissot.
1945 Det første armbåndsur med datodisplay på skiven fremstilles af Rolex.
1953 Longines lancerer det første transportable quartz-ur.
1957 Det første Omega Speedmaster lanceres.
1960 Patek Philippe introducerer verdens mindste quartz-ur.
1962 ETA udvikler de første prototyper af quartz-ure.
1969 Seiko lancerer det første masseproducerede quartz-ur.
1970 James Bond bærer et Pulsar digital-ur i ?Live and let Die?.
1972 Longines med flere lancerer de første ure med LCD display.
1973 Et af verdens mest benyttede værker, det mekaniske Valjoux 7750, lanceres.

Læs mere: Revolution in Time, Clocks and the Making of the Modern World af David Landes (2000)

Nu er vi jo slaver nok af tiden i forvejen, men det er nu rart at vide hvad klokken er, og det er også rart at have et pænt ur, der passer til lejligheden. Jeg har for det meste mit pæne træningsur på til de fleste lejligheder, men ville da gerne, hvis jeg havde råd, have nogle flere ure til fx pænt brug.

På siderne Dyrberg/KernWatchfelt eller Zalando kan du måske finde det ur, du ønsker dig. Hold styr på tiden, men vær ikke en slave af den ;o)

God pinse

Love, time and wisdom

Brian

Noo comment yet

No comment yet to the post. You can be the first to comment it.

Write a comment...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

Do something active with your body each day