24 juleopgaver til dig selv

Din selvhelbredende krop 6 – Den sikre måde at gøre dig selv syg

Den sikre måde at gøre dig selv syg på, er at tro at du er syg.

Dertil kan kun siges:

?Bekræft eller gentag aldrig noget vedrørende dit helbred, som du ikke ønsker, skal være sandt.?

? RALPH WALDO TRINE

Hvis positive forventninger kombineret med venlig omsorg fra en kliniker kan helbrede kroppen, betyder det så, at negative forventninger og hårdhændet behandling fra en ufølsom kliniker kan skade kroppen?

Forskere i San Diego undersøgte dødsattesterne for 30.000 kinesiske amerikanere og sammenlignede dem med over 400.000 tilfældigt udvalgte hvide amerikanere. De opdagede, at kinesiske amerikanere, men ikke hvide, dør betydeligt tidligere end normalt (helt op til fem år), hvis de har en kombination af sygdom og et fødselsår, som er ugunstigt ifølge den kinesiske astrologi og den kinesiske medicin. Forskerne opdagede, at jo stærkere de kinesiske amerikanere var knyttet til de traditionelle kinesiske værdier, jo tidligere døde de. Da de undersøgte dataene, konkluderede de, at nedsættelsen af den forventede levealder ikke kunne forklares genetisk, gennem patientens livsstil eller adfærd, lægens dygtighed eller nogen anden variabel.

Hvorfor døde disse kinesiske amerikanere i en yngre alder? Forskerne konkluderede, at de ikke døde yngre, fordi de havde kinesiske gener, men fordi de havde kinesiske overbevisninger. De troede, de ville dø i en yngre alder, fordi stjernerne havde forhekset dem. Og deres negative forventninger manifesterede sig som et kortere liv.

Flere andre undersøgelser tyder på, at negative forventninger påvirker vores helbred. En sådan undersøgelse viste, at 79 procent af de medicinstuderende fortæller, at de får symptomer på de sygdomme, de studerer. Fordi de bliver paranoide og tror, de bliver syge, bliver de det.

Tænk syg, bliv syg

Hvad enten du er kinesisk amerikaner, medicinstuderende eller bare dig, så er det videnskabeligt bevist, at hvis du retter din opmærksomhed mod en sygdom, bliver du syg. Alt for stor viden om, hvad der kan gå galt med kroppen, kan i virkeligheden skade dig. Jo mere du fokuserer på de mangfoldige måder, kroppen kan bryde sammen på, jo mere sandsynligt er det, at du får fysiske symptomer.

Forskere kalder dette fænomen noceboeffekten. Mens placebo-effekten demonstrerer den magt, positiv tænkning og positive forventninger, håb og venlig omsorg har, demonstrerer noceboeffekten den magt, negative forventninger har. Mens man traditionelt har ordineret placebo for at hjælpe patienten til at få det bedre, blev betegnelsen nocebo (latin for ?jeg vil skade?) indført for at skelne mellem placeboens velgørende virkninger og de skadelige virkninger, en kemisk virkningsløs behandling kan medføre.
Hvis man for eksempel siger til patienterne i et klinisk forsøg, at de får en pille, som lindrer deres smerter, er der gode chancer for, at smerterne forsvinder, selv om de kun får en sukkerpille. Men hvis man advarer dem om, at behandlingen kan forårsage kvalme og opkastninger, er der stor sandsynlighed for, at de kaster op, selv om de ikke har fået den virkelige medicin.

Billedresultat for nocebo-effekten

Den blotte antydning af, at en patient kan komme ud for ubehagelige symptomer som følge af et lægemiddel (eller en sukkerpille), kan blive til en selvopfyldende profeti. Hvis man for eksempel siger til en patient, der bliver behandlet med placebo, at han kan få kvalme, er det sandsynligt, at han får kvalme. Hvis man antyder, at han kan få hovedpine, er det sandsynligt, at han får det. Suggestionens magt er med andre ord stor.

Noceboeffekten er formentlig mest indlysende i forbindelse med ?voododød?, hvor en person bliver udsat for en forbandelse og får besked om, at han eller hun skal dø, og derpå dør.43 Voodoodød refererer som begreb ikke kun til heksedoktorer i stammekulturer. Litteraturen taler om patienter, der fejlagtigt anses for at have en dødelig sygdom og får at vide, at de kun har nogle få måneder at leve i, og som er døde inden for den angivne tidsramme, selv om obduktionen ikke afslører nogen fysiologisk forklaring på deres tidlige død.

Nocebosymptomer kan manifestere sig i både store grupper og hos enkeltpersoner. Efter den katastrofe på et atomkraftværk i Japan, som blev udløst af tsunamien i 2011, kunne mennesker, der ikke viste tegn på at have været udsat for radioaktivitet, fortælle om symptomer så langt væk som i USA. Der var ligeledes tusinder af mennesker uden nogen tegn på sygdom, som berettede om symptomer på svineinfluenza, efter at medierne havde drønet deres reportager om epidemien ud i fjernsynet, aviserne og på internettet. Lignende ?epidemier? er beskrevet på arbejdspladser, i skoler og byer, hvor gasudslip, mærkelige lugte eller insektbid har været omtalt i medierne.

Forskere tror, at noceboeffekten primært forårsages ved aktivering af det samme stressrespons, som placeboeffekten lindrer. Når en patient bliver udsat for en forbandelse enten fra en heksedoktor, et familiemedlem eller en moderne læge, fremprovokerer stressen over de dårlige nyheder stressresponset. Hvis patienterne for eksempel fik at vide, at de ville opleve smerter (men kun modtog et virkningsløst stof), blev HHB-aksen aktiveret, så kortisolniveauet øgedes.

Alt dette siger en del om, hvor vigtigt det er at have et positivt sind…

 

Love and wisdom

Brian

 

Noo comment yet

No comment yet to the post. You can be the first to comment it.

Write a comment...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

24 juleopgaver til dig selv