Vanen og Tid

Livslyst med motion

Hver gang du motionerer, sætter du gang i en håndfuld hjernehormoner, der har stor betydning for hele din krops velvære og funktionalitet. I dag ved vi at det forholder sig sådan gennem videnskaben, men mange kloge hoveder, før os to, vidste det godt eller ihvertfald havde deres egne oplevelser med det.

Fx sagde den tyske filosof Friedrich Nietzsche (1844-1900): “Det er, når man går, de store tanker kommer”. Han sagde også, “at have bly i røven er, gentager jeg, den egentlige synd mod ånden”.

Den schweiziske filosof Jean Jacques Rousseau (1712-1778) udtrykte samme foragt som Nietzsche for den tanke, der var skabt bag et skrivebord: “Jeg kan kun meditere, når jeg går. Når jeg stopper, hører jeg op med at tænke; mit sind arbejder kun med mine ben”.

Livsstil er summen af daglige rutiner. Bliver din motion noget, du bare helt naturligt gør, hver dag, er du nået langt.

Fysisk aktivitet mindst 30 min. af moderat intensitet alle ugens dage. 2 gange om ugen træning af høj intensitet af min. varighed. Cykling. Gang. Trappegang. Havearbejde. Motionsidræt. Svømning. Løb. Fitness. Boldspil.

Nyere forskning viser, at det øger risikoen for tidlig død at sidde stille mange timer hver dag på job, i bilen eller foran fjernsynet. Sidder du foran en skærm mere end otte timer om dagen, skal du være aktiv mindst en time om dagen for at neutralisere farligheden ved inaktiviteten. Det behøver ikke være så svært at blive mere aktiv i løbet af en dag, hvis du har sådan et job. Bare det at rejse sig fra stolen på kontoret, stå op og arbejde (måske et hæve/sænke bord), vip op og ned i fodleddet, gå efter kaffe eller vand, gå og læs samtidig, tag trapperne. Kun fantasien sætter grænser for, hvor meget ekstra aktiv du kan blive på en dag. Invester i en skridttæller, og sæt dig som mål at gå mindst 10.000 skridt hver dag.

Jo mere man sidder stille, desto nærmere kommer ildebefindendet”.

Søren Kierkegaard

Læs forøvrigt Bente Klarlunds nye bog “Yngre med årene“.

Gør det for din skyld, dem du elsker og dem der elsker dig.

 

Love, Health And Wisdom

Brian

 

Noo comment yet

No comment yet to the post. You can be the first to comment it.

Write a comment...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

Vanen og Tid