Morgenstund har guld i mund

Lykkens etik – Den attraktive spiller

Hvad er en helt igennem pålidelig kilde til positive følelser?

Folk oplever positive følelser, når de forfølger et værdifuldt mål. Forestil dig at have et mål. Dette sigter du efter. Du udtænker en strategi for at opnå det og går så i gang. Efter at du har sat din strategi i gang konstaterer du, at den virker. Det er netop det, der frembringer den mest pålidelige positive følelse. Det giver nemlig en god bekræftelse af netop DIG.

Forestil dig på tværs af tiden, at de holdninger og handlinger, der formår det mest effektive, ender med at komme til at bestemme over alle dine andre holdninger og handlinger. Forestil dig det ske i dit eget liv, men også gennem mange hundrede år, mens alle interagerer med hinanden og taler og ophøjer en særlig måde at være på til et grundlæggende princip.

Men der er ingen glæde uden ansvar. Der er intet værdifuldt og værdsat mål uden positive følelser. Forestil dig at forfølge noget behageligt, men også kortvarigt og banalt. Den kloge del af dig vil sammenligne det med det mulige mål i forbindelse med at handle til størst mulig fordel for det fællesskab med dit kommende selv og dit fællesskab med andre mennesker.

Vær altid ærlig overfor dig selv. Gør du hvad du kan få at opnå det du vil? Vi kommer nemlig meget nemt til at spille et gentagelsesspil, det ikke er nemt at gemme sig for. Uanset hvor gerne vi vil se bort fra fremtiden, er den en del af prisen for at være intenst selvbevidste og i stand til at se os selv på tværs af hele vores livsforløb. Vi hænger på det. Du hænger på dig. Det er umuligt at undslippe fremtiden – og når man hænger på noget uden at kunne undslippe det, er der ikke andet at gøre end at vende sig frivilligt om og se det i øjnene.

Derfor i stedet for dit kortsigtede, impulsive mål opstiller du derfor et mål i en langt større skala, nemlig at handle passende i forhold til andre og dig selv på langt sigt.

Der findes nemlig en passende måde at opføre sig på – en etik – som du er bestemt til at skulle affinde dig med. Du kan ikke undgå at vurdere dig selv og alle andre på trods af tiden, ikke lade være med at melde tilbage til dig selv om din adfærd og upassende opførsel. Hvis det fungerer uafhængigt af tid, sted og personer er det, hvad målet er. Det er en fremvoksende etik i selve livet, som er svær at konkretisere, men som det samtidig er umuligt at undslippe konsekvenserne af, og som samtidig er en uudryddelig dybtliggende del af Væren. Store spillere er attraktive. Attraktive mennesker tiltrækker partnere. Jo tættere vi er på mønsteret – det fremvoksende mønster – desto større sandsynlighed har vi for at kunne overleve og beskytte vores familier.

Livets bane vælger spillere ud fra deres etiske adfærd. Derfor er vi biologisk disponeret for at reagere positivt på og efterligne den store spiller – og gøre måske ligefrem voldelig modstand mod bedrageren, svindleren og snydepelsen. Det er din samvittighed – dit instinkt for moralske dyder – som bestemmer din vej på livets sti. Er du en attraktiv spiller?

 

Love, Health And Wisdom

Brian

Noo comment yet

No comment yet to the post. You can be the first to comment it.

Write a comment...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

Morgenstund har guld i mund