Garden, Nature, Wellness

Kære haveelskere og naturvenner

Jeg håber, at du ligesom jeg elsker at være i haven og arbejde. For mig giver det en fantastisk velvære at gå og ordne haven, så den ser pæn ud, og at den kan frembringe blomster, bær, frugter, grøntsager m.m. Det er nu det sker i haven. Alt er ved at springe ud. Det er dog stadig for tidligt at begynde at så forskellige ting, da vi om natten stadig kommer tæt på frysepunktet. Herunder kan du se, at mine plantekasser er klar. Hvad med dig, vil du også dyrke forskellige ting i år?

plantekasser2

Kasserne er fyldt op med haveaffald (grene, løvfald, kompost m.m.) i bunden, derefter muldjord fra komposten blandet med gødet spagnum.

Mange af mine elskede planter er ved at springe ud eller er allerede sprunget ud. Herunder er det fx den smukke Kejserkrone sammen med de velduftende hyacinter.

kejserkåbe

 

hyacinter

 

 

 

 

 

Sidste år gav dette mirabelletræ nogle helt fantastiske saftige røde mirabeller, så dem har jeg store forventninger til i år. Glemte dog at sige til min mellemste søn, at han ikke skulle beskære træet så kraftigt, som han kom til. Har været noget bekymret for træet, men det ser bestemt ud som om, at der igen i år skal komme bær på det. Den samme forventning har jeg til min reine claude blommetræ, der også er blevet kraftigt beskåret. Måske endda lidt for tidligt i år. Ved dens fod er masser af smukke Kærmindesøstre sprunget ud. De er i familie med Forglemmigej.

Mirabelle    kæremindesøstre

Tulipanerne står klar til at eksplodere i farveorgie ved siden af mine perlehyacinter. Helt henne til venstre er der heldigvis igen i år liv i mine amerikanske blåbær. Husk at det rent faktisk er blåbær, selvom de er hvide indeni. Sådan er de amerikanske blåbær i modsætning til de fx svenske, der er blå indeni. Det er altså de amerikanske, du primært køber i bakker i supermarkederne. Nogle tror at de blåbær, de køber i forretningerne er mosebøllebær, men nu ved du altså, at det er amerikanske blåbær, der er hvide indeni.

Tulipaner

Pæretræet herunder blomstrer også nu, og det er meget glædeligt at se at diverse bier stadig er talrige og aktive, så de kan få bestøvet alle frugttræerne rundt omkring. Der har ellers været en del i medierne om at bierne dør i hobetal rundt om i verden, men åbenbart heldigvis ikke lige her omkring. Pæretræet har jeg sat op som et espalier sydvendt, men den har altid haft lidt hårde odds ved at have rødderne lige op af betonsoklen til skuret. På trods af at den ikke vokser særlig meget fra år til år, så giver den trofast omkring 20 pærer om året. Måske det bliver mere i år, for de smager himmelsk.

.pæretræ  forsythia

Man bliver glad i låget, når man ser den skønne gule farve fra forsythiaerne. Det er lidt ligesom, når rapsmarkerne springer ud. Min forsythia er dog i en lidt sølle forfatning. Sidste år blev dette hjørne af haven fuldstændig klippet ned, så på baggrund af dette, må man sige, at forsythiaen er ret levedygtig.

påskelilje på vedbend mahonia

Det er det samme med påskeliljerne. Selvom de faktisk kommer ret langt efter påsken i år. En del af mine påskeliljer står ovenpå vedbend. Det lader åbenbart til at være en god kombi. Den stedsegrønne vedbend er nu ret rar at kigge på i den grå, triste og kolde tid. De gule farver er der mange af i foråret. Herover til højre er det mahoniaen. Ikke maghonie, som vi kender fra træsorten. Den får forøvrigt nogle rigtig flotte blålige bær efterfølgende.

Herunder er mine tre veltrimmede 9 år gamle rhododendronplanter fra Aldi. Jeg synes, at rhododendron er nogle af de mest smukke planter der findes. Der findes utrolig mange forskellige slags. Dem jeg har her, kan jeg faktisk ikke huske navnet på. Jeg venter utålmodigt med spænding på at de skal springe ud, og jeg skal nok vise dig dem, når de gør.

forventningens glæde for rhodedendron

Jeg vil slutte af med min absolutte ynglingsplante. Det er en forholdsvis lille plante, der gradvist år efter år har udviklet sig mere og mere. For elleve år siden da jeg flyttede ind kom der kun én blomst på planten, men nu er der hele fem. Det er et vibeæg. Den står et dumt sted i indkørslen, men jeg tør ikke flytte den i frygt for, at den ikke vil kunne klare det.

vibeæg

Tja, nu gik der lidt Søren Ryge Petersen. Håber du synes, det er lige så skønt som jeg at gå i haven. Ellers havde du nok heller ikke læst det sidste her.

Love, health and wisdom

Brian

 

 

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar